ADD :)

Saturday, 17 November 2012

PRAY FOR GAZA.


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL


Aku tidak sanggup lagi melihat setiap hari saudara se-Islamku mati syahid, ya Allah :'(
Hanya doa yang mampu ku hulurkan untuk mereka.
Hatiku ini terguris tatkala melihat kekejaman yang tidak berperi kemanusian berlaku kepada mereka.
Bayi, kanak-kanak, warga tua tidak megira usia. Lelaki mahupun wanita.
Mereka sedang menegakkan Islam. Bantulah mereka ya Allah.
Mereka merupakan insan-insan terpilih untuk menegakkan agama-Mu.
Berilah semangat kepada mereka untuk terus bangkit. Kuatkan lah mereka :'(



Ciuman terakhir kepada anaknya yang mati syahid. Syahdunya :'(

Sanggupkah kita melihat kematian demi kematian berlaku? Pastinya tidak. Mari kita berdoa!

Mereka sedang membantu seseorang yang tertimbus akibat pengeboman yang dilakukan oleh Zionis.

Mari berdoa. Sesungguhnya doa adalah senjata orang-orang mukmin.

Sungguh!! Berlinangan air mata melihat keperitan merka.
Tapi tidak mampu untuk bersama-sama berperang. 
Aku ini insan kerdil yang lemah :'(
DOA!
Ya!!!! Doa yang dapat ku hulurkan kepada mereka.

( Justeru, apabila kita diberitahu doa adalah senjata mukmin, ketahuilah jika dia faham syarat-syarat doa dimakbulkan, nescaya dia akan berusaha menjadi mukmin yang lebih baik, agar doanya untuk Gaza tidak terhijab, oleh kecelaan diri sendiri- Harizal Abdul Jamil- )

Ayuh berusaha supaya doa kita tidak terhijab.








Monday, 5 November 2012

ZERO STRESS. InsyaAllah :)


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Jumpa petua yang mustajab hilangkan stress.
Jom amalkan :)
Nasihat untuk diri yang kerdil ni jugak.
Semoga istiqamah.
Amin.







Saturday, 3 November 2012

KISAH HIDUPKU.


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Alhamdullillah, exam midsem baru je berlalu.
Baru ada masa siket nak jenguk-jenguk blog aku ni.
Ada lah masa nak post something kat blog hijau ni.
Mmmmm. Kalau tak, jangan harap lah. Macam bulan lepas, takda satu post pun yang aku tulis.
Kesian siapa yang tertunggu-tunggu post aku. Eyhh. Jappp. Ade ke?? Hiihiii ><

Macam biasalah kalau orang baru lepas exam mesti nak release tension siket kan?
Sama lah dengan aku ni. So, cara release tension yang terbaik adalah meluahkan perasaan dalam blog ni.
Takda lah nak maki hamun orang atau mengaibkan orang ye kat sini. Blog ini bersih dari kontrovesi. Hahaaa.

Aku cuma nak cerita yang permulaan sem ni banyak dihabiskan dengan merapatkan ukhuwah dengan coursemate-coursemate ku yang tercinta. Cheeewaahh. TERCINTA tu~
Maklumlah, masa first year aku jarang siket hang out dengan dorang ni disebabkan bilik aku jauh nun di blokC sana.
Sekarang ni pagi petang siang malam dengan dorang. Makan sama-sama, keluar beli barang sama-sama, luahkan perasaan sama-sama. HAI, banyak betul yang sama-sama tu.
Yelah. Kita semua perempuan-perempuan je. So, apa yang kita nak semua lebih kurang sama.
Beli tudung lah, beli baju lah, beli apa lagi?? Banyak yang di borong. Hahaaaa~

*****

Next week aku dah posting kat HUKM. Macam cepat je masa berlalu.
Baru 2nd year 1st sem dah pergi posting. Memang banyak lah benda yang kitorang tak tau.
Kalau dah posting nanti lagi susah nak update apa-apa kat blog ni. wuaaaahh :(
Bermulalah episode baru dalam hidup aku.
Banyak orang cakap kalau posting asek kena marah, kena tengking, kena halau pun ade.
Takut giler lah dengar. Dah blur-blur lagi ni @_@
Nak bagi treatment kat patient? Banyak nak kena selak buku. Kalau salah bagi treatment patient boleh jadi lagi teruk. So, kena buat practical lebih lah. Selalu teori dalam buku je, ni jumpe patient betul-betul. Haaa, tengok lah nanti, kekok tak kekok jumpe patient!
Tiap-tiap hari pulak dapat kes baru. Kalau dapat outpatient ok lagi, kalau dapat ICU?
Huhhh. Kena lap peluh dulu macam ni.
 Tapi,
Moga dipermudahkan segalanya. Mintak korang-korang dan korang doakan yang terbaik ye :)
Amin. 

HUKM here I come!!








Friday, 28 September 2012

Memaafkan bukan perkara yang mudah kan?


Kenapa susah nak memaafkan orang lain?
Adakah kita ni baik sangat dan  tak pernah buat apa-apa kesalahan?
Tak mungkin lah. Semua manusia akan buat salah kan?

Jadi, di kesempatan ini aku nak cerita siket betapa tak bestnya hidup kalau tak maafkan orang lain.

1. Rasa murung sepanjang hari. Malas nak cakap apa-apa. Kalau cakap pun buat sakit hati sendiri. Padahal orang lain takde kena mengena pun. = ='
2. Susah nak tidur sebab asyik dok fikir pasal orang lain yang menyakitkan hati.
3. Hati rasa macam tak kena. Boleh dikatakan takde ketenangan lah diri dalam jiwa ni.
4. Orang lain yang takde kena mengena pulak yang kena marah dan merajuk sebab kita. Kesian dorang tu. Tak pasal-pasal kena marah.
5. Study pun rasa macam takde yang masuk.

Pernah tak korang rasa apa yang aku rasa ni?
Mesti pernah kan?

Lepas tu aku cuba fikir balek...
Cuba aku muhasabah diri. Fikir kenapa orang tu buat macam tu. Betul ke yang aku buat ni?
Pendam rasa geram dan sakit hati sorang-sorang. Sampai nak solat pun kadang-kadang tak khusyuk.  Sepanjang hari macam tak kena je..

Jadi sebenarnya memaafkan lebih baik kan? :)
Bila dah maafkan kesalahan orang lain kita mesti akan rasa lebih tenang.
CUBA TRY!! :D heheheeeeeee

"Dan hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu, tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan ingatlah Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani". 
(al-Nuur: 22)






tulisan tangan,

Sunday, 16 September 2012

Hang Out TOGETHER PART 1 :)



First weekend ni AKU + coursemate ku mengelilingi KL.Hahaaa. 
Tapi takde lah sampai satu KL ktorang jelajah. Ada lah beberapa tempat yang berjaya kami tawan.
Cewaaahhhhhhhhhhhh ~
Dari pagi sampai ke malam ada je event. Serius penat! Tapi seronok :D
Actually, bukan selalu dapat keluar ramai-ramai. Masing-masing busy dengan kerja sendiri.


1. Bergerak dari Kolej ke Bangunan Yayasan Selangor a.k.a BYS. Jalan kaki je. Ada lah 15 minit macam tu.

2. Tunggu bas untuk pergi rumah Dayah. Disebabkan takde transport ktorang seramai 12 orang tekad untuk naik bas. TAPIIIII, sebab bas takde ktorang naik teksi. AKU. chia chia, farhana, wani naik satu teksi. Chin yi dan yang lain tu ada yang berjaya dapat bas. Actually, rumah dayah tu agak jauh, tapi sebab ramai2 lebih baik naik teksi je. Selesa siket. Heee :)

Ni je yang ada. Goyang pulak tu. Gambar ramai-ramai orang lain simpan = ='


3. Jusco AU2. Sempat jugak ktorang singgah Jusco. Nak beli baju formal. Prof tak bagi dah pakai T-shirt ke jeans @ blouse yang dia nampak tak formal. Kalau berani jugak pakai, alamatnya tak dapat lah masuk kelas. Kena HALAU. Huhuu, dashhyat Prof aku ni. Even bukan masuk kelas dia pun kena pakai formal jugak macam nak pergi kerja. Dia nak disiplinkan kami yang bakal jadi physiotherapist ni. Taknak lah selekeh-selekeh. Ahaaakk. Kalau dah smart pakai apa pun nampak smart. hihii ><

Jusco AU2

Senyum jangan tak senyum.

GOALL!!!! hahaaa ~

4. KLCC. Kat sini tak sempat buat apa-apa. Jejalan jelah. Hahaaa

5. Jamuan Raya KTSN, Tasik Titiwangsa. Boleh tahan meriah jugak jamuan raya ni. Cina, India, Orang yang bukan beragama Islam join sekali. Jamuan dah nak abis baru ktorang sampai. Ahaaa. Tapi ramai lagi orang. Terbaik lah siapa yang terlibat dalam memeriahkan jamuan ni :D







Tulisan tangan,

Friday, 14 September 2012

diary- RUMIT RUMIT RUMIT ~



Alhamdullillah bermula episod baru dalam hidop aku.
Bukan budak 1st year dah sekarang ni. yippppiii.
Tapi naik sem baru ni ada jugak benda yang tak settle lagi. fuhhhhhhhhh.
(tarik nafas hembus pelan pelan)
Duit duit duit. Tulah yang tak settle. Pergi jumpa orang tu orang ni untuk settlekan duit program yang tak dapat dapat lagi. Haissssssssssshhhhhh. (mengeluh)
Sebagai bendahari aku rasa serba salah giler ni.
Aku ingatkan benda ni semua dah settle. Naik sem tinggal ambil duit je. huhuuu.
Nasib baik lah separuhh dah dapat. Tinggal separuh lagi yang belum settle.
Alahaaaaaaaaaaaaiii.

Lepas tu khamis lepas pulak aku tau yang aku ada hutang yuran pengajian (RM697).
Laaaaaaa. Ini lagi satu hal = ='
Banyak jugak hutang tuu.
Bila pulak lah aku tak bayar yuran. Semuanya dah settle awal-awal sem lagi.
Lepas duit JPA keluar je, hari tu jugak aku bayar yuran.
Tapi yang peliknya, bila aku tengok perincian hutang tu.
Aku dapat tau yang hutang tu semuanya lepas aku abis exam.
Jangan cakap dia masukkan yuran untuk sem 3 (short sem). Aku tak ambil short sem pun. 
Tadi aku pergi Jabatan Bendahari UKM nak tanya, tapi tak bukak pulak.
Terpaksa lah terus menuju ke kelas sebelum lambat. Lambat kena marah pulak kang.
Banyak benda dah aku fikir ni. 
Haiiiiiiiiiiiiiiiissssssssshhhhhhh = - = "




Tulisan tangan,


Wednesday, 22 August 2012

Perkahwinan bukan perkara yang mudah.



Aku nak share apa yang FL dah share. Moga kita semua dapat pengajaran :')

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.


************************************************

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.


******************************************************************


# Pengajaran untuk diri ini juga. Moga bermanfaat untuk yang lain. Stop searching for a prince danis!! Muhasabah diri :') Siapa yang mahukan cinta manusia hanya akan memikirkan manusia. Betol tak? Macam Ustazah Fatimah Syarha cakap, mereka yang menginginkan perkahwinan sebagai jalan tutup daripada terjebak ke dalam maksiat zina sebenarnya mendedahkan bahawa kehidupan dirinya dekat kepada jalan-jalan zina contohnya SMS, calling,dating dan lain-lain.

Mari kita sama2 renungkan :)




Thursday, 2 August 2012

Syukur Alhamdullillah :)


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Alhamdullillah, Ya Allah.
Aku tak sangka dapat keputusan yang memberangsangkan untuk sem 2 ni.
Syukur Alhamdullillah. Tiada kata lain dapat aku ucapkan selain kata syukur.
Ada hikmah di sebalik semua kesusahan & kesulitan yang aku alami masa sem lepas.
Banyak dugaan masa dekat-dekat exam. Banyak jugak tanggungjawab yang aku kena pikul masa tu.
Tapi aku tau, ada kesenangan di sebalik kesusahan.
There's rainbow after the rain :')

Aku sangat bersyukur lagi bila tau kawan2 aku yang lain pun dapat keputusan yang baik.
Nampak semua puas hati dengan result yang dorang dapat. Walaupun ada jugak yang tak sampai target, tapi result dorang semua baik. Sebab target dorang nak dapat dekan. Tu yang tak dapat. heeee.
Kalau nak tau, bila ambil kos sains ni susah siket nak dekan. Kalau lulus dah bersyukur sangat tau :)

Tapi ada jugak kawan aku yang kurang bahagia dengan result yang dia dapat. Sebab tak mampu buat ayah & ibu dia bahagia dengan result dia. Tapi ayah dia cakap, dia lagi sedih kalau tak mampu didik anak2  dia menjadi muslim yang baik.  Terharu sangat :')
Mmmmm. kan dunia bersifat sementara dan akhirat yang kekal selama-lamanya.

Aku mengaku kadang-kadang memang aku mengejar keputusan yang cemerlang.
DEKAN? Siapa taknak. huhuuuuu. *sigh*
Tapi kita kena kembali kepada Allah.
Apa tanggungjawab kita di muka bumi ini? Tanyalah diri sendiri apa matlamat anda ok.
Dunia atau akhirat yang kita pilih?

Carilah redha Allah di dunia dan di akhirat.
InsyaAllah kita akan bahagia di dunia dan akhirat :)
Amin.











Thursday, 12 July 2012

BEZA KITA DENGAN PEREMPUAN ARAB


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

YA ALLAH, 
Terasa sangat dengan satu post ni.
Muhasabah diri T_T


- Perempuan Arab memang hebat, boleh ANGKAT GAS, membantu bekerja sara keluarga,
dan tak banyak mengungkit. Sebab itu dari rahim mereka boleh lahir para PEJUANG, 
MUJAHIDDIN dan sang penakluk -

- Perempuan Melayu pula sibuk berkarya/berpuisi menanti bakal imam solatku, bakal tukang bayar SHOPPINGGKU.... 





Thursday, 28 June 2012

Sunway Pyramid Ice ~



Alhamdullillah, selepas berhempas pulas aku jawab exam, jadi aku buat keputusan untuk keluar jalan-jalan siket.
Actually, tak terfikir pun sampai nak main Ice Skating kat Sunway Pyramid tu.
Awal-awal nak pergi beli barang sikit kat Jalan TAR lepas tu balik.
Tiba-tiba.

krikkk..krrrikkk..

Kawan aku cakap dia nak pergi Sunway Pyramid.
Nak pergi main Ice Skating.
Wahh. Jakun pulak aku bila cakap pasal Ice Skating nih.
Tak pernah lagi main Ice Skating kot selama ni.
Hihihiiiii. So, jadi lah orang jakun kejap ><

Malu giler sebab sepanjang main Ice Skating tu aku pegang tepi dinding je.
Siap ada orang datang 3, 4 kali nak ajar aku biar pandai siket.
Tapi nak buat macam mana, aku sangat takut jatuh :(
So, orang ajar pun takda effect.
Mind set dah cakap TAK BOLEH. 
So, memang tak berjaya lah main Ice Skating dengan jayanya.
Huhuuu. 
Tapi still sangat seronok  :DDD
Lepas ni nak main lagi.
Walaupun tak pandai. tapi nak cuba lagi. heeee ^^






*********************

Haaa, nak selitkan sekali celebrate birthday Mas & Fara.
Sebab birthday dorang jatuh pada hari cuti, 
Kitorang sambut lah sebelum kami balik.
Dorang sangat tak sangka lah dapat kek ni.
Huuuhuuu.
Sebab birthday sebulan/ dua bulan lagi.
Tak salah kan nak sambut awal ? :DD

Lepas ni dah tak duduk bilik sebelah-sebelah dah :(
Entah-entah blok pun tak sama.
sob3...

Wish gud luck for next sem yang quite tough tu. 
( Neurology, Pathology @_@ )
Happy dapat luangkan masa banyak-banyak dengan kamu semua :)










Sunday, 3 June 2012

Exam - Bersyukur


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

8 Day to go ~
Exam is around the corner.
Banyak tak baca, ini tak habis baca, itu tak habis baca.
But, still I have time untuk habiskan semua.
So, kira boleh pulun lagi lah.

*****

Alhamdullillah. 
Yup, sometimes kita lupa untuk bersyukur  dan ucapkan Alhamdullillah.
We should thank to Allah swt every day and every second since we wake up pagi-pagi buta by saying Alhamdulillah that we are still alive.
Same goes to me :(
Masa ada masalah pun aku kena ucapkan Alhamdullillah, 
Allah masih beri aku kesihatan tubuh badan :')
Thankful to Allah for every good deed as small as it may seem to us.











Thursday, 31 May 2012

BANGKITLAH WAHAI DIRI :')


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL



Luahan hati di petang hari :')

Bangkitlah wahai diri !!!
Wahai diriku,
Kita tidak selalunya berada di atas, kadang-kadang kita akan berada di bawah.
Kita perlu kuat menjalani hidup ini.
Ingatlah, bahawa Allah sedang melihatmu.
Aku baru menghadapi sedikit sahaja ujian.
Tak sehebat ujian yang dilalui oleh penduduk-penduduk Palestin.

Bodohlah aku jika ingin berjaya tetapi tidak mahu berusaha bersungguh-sungguh.
Bodohlah aku jika ingin online sepanjang masa tetapi tidak mahu mengingati-Mu sepanjang masa.

Ya Allah,
Kerdilnya aku ini.
Jika tiada masalah, aku leka. Leka mengingati-Mu.
Bila ujian datang tidak berhenti baru aku mulai mendekati-Mu,
Kuatkan aku supaya aku dapat menjalani hidup ini dengan redha-Mu Ya Allah.
Aku hanya manusia biasa.
Aku perlukan petunjuk dan kekuatan daripada-Mu.
Bangkitkanlah diriku :')
Ibu bapa ku pasti sedang menunggu kejayaanku.
Aku adalah anak sulung dan bakal menjadi contoh kepada adik-adikku yang lain.
Jika aku jatuh dan tidak berjaya bangkit kembali
Alangkah sedihnya hati keluargaku :(
Ya Allah berilah kekuatan insan bernama RAHMADANIS ERMAN :')


-ALLAH swt LISTENS & ALREADY KNOWS WHAT IS IN YOUR HEART BUT HE WANTS YOU TO ASK HIM FOR WHAT YOU WANT-







Tuesday, 29 May 2012

FAILED = PELANGI ??


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Tak sampai  pun 2 minggu lagi aku akan menghadapi  peperiksaan FINAL untuk sem 2,
Rasa cepat je masa berlalu. Macam baru semalam je daftar kat UKM ni.
Tiba-tiba dah nak final exam. = ='
Biasa lah perasaan macam tu kan? Semua pun akan rasa benda yang sama.

Bila dah nak dekat exam ni, mula lah hormon-hormon keTENSIONan timbul.
Huhhh!!. Rasa penat pulak mengeluh. Ini tak habis baca, itu tak habis baca.
Mungkin subjek yang aku ambil untuk sem ni tak berapa berat. So selalu lah lengah-lengahkan study.
Bila dah dekat exam baru lah sedar,
 Walaupun subjek tak berapa berat tapi banyak jugak kena baca!!

*****
Aku rasa bertambah tension sekarang bila result midsem keluar dan aku dapat tau yang satu subjek yang aku ambil FAILED !! Dapat D tuu..
 Subjek yang boleh dikatakan senang nak score aku failed. Cuba bayangkan????
Result untuk subjek yang boleh dikatakan SUSAH aku dapat score dengan jayanya.
Satu subjek ni pulak aku failed?? 
Ya Allah, macam mana aku nak terima semua ni ??

Tiba-tiba hati jahat aku cakap  :
" Dari kecik aku tak pernah failed apa-apa subjek pun, dari tadika sampai lah sekarang. Aku tak pernah failed!! :'( Score paling tinggi tu selalu lahh. Dapat 100%, dapat A, dapat 4flat. Agggghhhhhh. !! "
Kenapa dengan subjek tu? Apa masalahnya?

Walaupun bukan aku sorang yang failed, TAPI...Arrrghhh. Rasa tak tau macam mana nak score dah.
Kalau midsem aku failed macam mana nak score final nanti :(((
Dah rasa macam failed walaupun belum final tau.



******
Tapi aku tau semua ni berlaku ada sebabnya. Sesuatu yang berlaku mesti ada hikmahnya.
Walaupun kadang-kadang aku rasa kesedihan datang tak berhenti-berhenti dalam kehidupan aku ni. 
Lagi-lagi bila mula menjadi mahasiswa Universiti, satu-satu masalah aku kena lalui.
Tapi sebenarnya inilah kehidupan. Kehidupan tu takkan selalunya indah kan?

Aku takkan jadi pelajar yang cemerlang sampai bila-bila kalau usaha aku pun tak sebanyak mana.
 Sebab aku failed, aku selalu muhasabah diri.
Biasalah, aku ni insan biasa, bila ada masalah mula lah dekatkan diri dengan sejadah.
Bukanlah aku dekatkan diri dengan sejadah bila ada masalah je.
Tapi makin lama lah aku berdoa bila selesai je solat, makin selalu aku solat hajat, baca ayat-ayat suci al-Quran. Sedikit sebanyak aku tenang je bila dapat masalah-masalah yang makin bertambah-tambah bila nak nak exam dan cuti ni. 
Dan yang paling penting aku dapat rasakan yang aku semakin dewasa dalam menghadapi masalah.
Dapat tau jalan yang terbaik untuk selesaikan masalah. Dapat mengenal erti kehidupan sebenar ^^


-KADANGKALA ALLAH HILANGKAN MENTARI DAN DIA DATANGKAN GURUH,
PUAS KITA MENANGIS. MENCARI MANA MENTARI KITA.
RUPA-RUPANYA ALLAH NAK HADIAHKAN KITA PELANGI YANG INDAH-





Thursday, 24 May 2012

RINDU ITU ANUGERAH :)


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Ya!! Rindu itu anugerah dari Allah.
Tak perlulah rindu itu diucapkan dengan kata-kata.
Maksudnya tak perlulah cakap rindu dengan seseorang yang bukan halal untuk kita :)
Bermadah pulak aku ni hari ni.
Sebenarnya dah lama nak dikongsikan, tapi baru terdetik nak post.
><

Satu ayat yang sangat menyentuh hati ini ialah:

-PERKARA YANG PALING SWEET IALAH KETIKA DUA ORANG SALING RINDU NAMUN TIDAK BERKOMUNIKASI, TETAPI KEDUANYA SALING MENDOAKAN DALAM SUJUDNYA MASING-MASING-








Sunday, 20 May 2012

Dinner kolej.


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL

Alhamdullillah.
Hari yang duka menjadi ceria :))
Sedikit demi sedikit hilang perasaan sedih di hati.
Bila kita tak terlalu memikirkan perasaan yang sedih mesti kita akan rasa OK siket ;)

19 Mei 2012 - Dinner Kolej Tun Syed Nasir.
Boleh tahan meriah jugak lah. hihiii. Ayat macam tak seronok sangat kan?
Takde lah. Sebenarnya dinner menjadi tak berapa meriah sebab
Kawan-kawan aku yang pergi dinner ni 4 orang je. Errrrr. Maksudnya kawan yang sama kos lah.
So, kitorang dengan dunia sendiri jelah masa dinner tu.
Duduk pun berlima walaupun meja makan untuk 10 orang. huhuuu.
Tapi banyak jugak bergambar, ketuanya aku lah. hahaaa.
Jemputlah tengok gambar-gambar ni :)
Lagi-lagi kawan-kawan yang ada kat bawah ni ^^

Dorang ni tak benti-benti ketawakan aku sebab cabutan bertuah.
Sebabnya confused antara nombor meja dengan nombor persendirian  = ='


Sempat bergambar dengan winnie, caren, mas (roomate)
farhana, dayah, arfah :))

Combine semua. Nak upload satu-satu payah. hihii ><

Merah itu berani :D

Bunga original tu blurr siket ><


Tak tau nak tekan button apa. huhuu ~

 

Saya nampak tinngi kan pada hari kejadian?  yeaaaahhh :D
* kalau perasan, style sama je bila ambil gambar. Saya mengaku. hahaa ~ 




Friday, 18 May 2012

# diary hati - KEBAIKAN MENANGIS :')


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL



Aku tak tahu kenapa.
Mungkin hormon tak stabil sekarang ni. T_T
Aku tunjukkan muka yang sangat happy depan kawan-kawan.
Tapi bila sorang-sorang rasa nak nangis, nak menjerit, nak mengamuk, nak...
Aku tak tunjuk kesedihan aku ni sebab nanti mesti dorang risau tengok aku sedih-sedih.
Arggggggggggggggghhhhh.

Bila sedih giler macam ni.
Rasa nak cerita semua kat mereka berdua yang OSEM.
(MAK DAN AYAH)
Rindu sangatttttttttttt. 
Dah berapa hari tak begayut dengan mereka berdua.
Tapi tak tau nak cerita ke taknak.
huuuuuuuhhhhh.

:'(





ADA JUGA KEBAIKAN MENANGIS  NI.
RASA NAK NANGIS PUAS-PUAS.

1. Membantu penglihatan
Air mata dapat membantu penglihatan seseorang. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah pengeringan pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.

2. Membunuh bakteria
Tak perlu titis ubat mata, cukuplah air mata yang berfungsi sebagai anti bakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria.

3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis dapat mengurangkan tekanan dengan menangis, dengan itu mood seseorang akan datang kembali. Air mata yang dihasilkan melalui menangis kerana emosi mengandungi 24 % protein albumin yang berguna dalam menormalkan sistem metabolisme tubuh jika dibandingkan dengan air mata yang dihasilkan akibat gangguan mata.

4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis kerana emosi adalah mengandungi racun. Keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.

5. Mengurangkan tekanan
Bagaimana menangis mengurangkan tekanan? Air mata mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan tahap tekanan, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh tekanan seperti tekanan darah tinggi.

6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dengan kawan-kawannya atau seseorang, dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.

7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian. Walaupun anda diduga dengan berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama-lama perasaan itu.





Sunday, 29 April 2012

# diary hati - FACEBOOK-ADDICTED??


IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST COMPASSIONATE, THE MOST MERCIFUL



Iman,
Apa khabar kamu hari ini?

Imanku sedang pasang surut sejak akhir-akhir ini.
Dalam busy-busy dengan program yang aku kendalikan 
dan lecture notes yang tak ter'tengok'
 sempat sahaja aku membuka akaun 'facebook'
Hari-hari mesti 'facebook'
huhhhhhhhhh.
Masalah  besar ni bila dah jadi facebook addicted
= ='

Mesti ramai jugak ada masalah ni. Betol tak?
Ok. Jadi jom ramai-ramai pakat buka facebook bila betul-betul penting sahaja.
Bukan tak buka facebook langsung.
Kurangkan perkara yang tak berfaedah.
Tambahkan ilmu yang bermanfaat.
Mula dari sekarang!


Sempat mencari cara macam mana nak kurangkan penggunaan facebook.
Tapi article ni lebih kepada behenti terus buka facebook.
Hahaaa.
Try lah baca, saya pun baca tau.
:)))



HOW TO QUIT FACEBOOK

1. Admit you might have an addiction to Facebook.
First, keep track of what you actually do on Facebook. After every Facebook session, ask yourself, "What did I just accomplish by checking Facebook?" Odds are, you're probably just logging in to see if you've been poked, check for updates updates, write a new note, add a song, and other mindless tasks you do to waste time. Of course, these might be the little things that keep you on such a short leash: at first you're confirming a new friend, but next thing you know, you've spent an hour looking at all the new people you're connected to. Recording your Facebook activities can help you realize how much time you actually spend getting nothing constructive done.

2. Define your goals on Facebook. 
Make a list of what you really get out of it. Why did you originally sign up? So you could remember friends' birthdays? Find and keep old friends? Meet people with similar interests? Whatever your goals may be on Facebook, you need to make sure that you devote your time there to accomplishing those goals instead of going off track with activities that get you nowhere.
If you have no goals (i.e. if you signed up just because you had nothing better to do), skip the next step.

3. Make and follow a Facebook schedule. 
Next to each Facebook goal, write down how much time and at what frequency you'll need to be on Facebook to achieve that goal. Then, write down the total number of hours per week that you should be spending on Facebook. If it seems like too much time, adjust your activity times accordingly. Following this schedule might bring your Facebook addiction under control without requiring you to quit altogether. Look at this example schedule for inspiration:

Staying in touch with college friends – Check every other day; spend no more than 15 minutes responding to messages only from college friends (1 hour per week)

Maintaining a group – Check every morning and evening for 10 minutes each, only to remove any spam or junk. Note to self: do not respond to posts, comments or messages during this time 
(2 hours, 20 minutes per week)

Keeping a group interesting – Spend 30 minutes every other day reading all of the comments and responding (2 hours per week)

Finding new friends – Browse profiles for 30 minutes, twice a week (1 hour per week)

Total time I plan to spend on Facebook: 6 hours, 20 minutes

4. Think of other things you could be doing with your time spent on Facebook. 
If you find yourself spending, say, 10 hours a week on Facebook, make a list of all the other things you could accomplish in that time. You could:

-Spend time socializing with people in your real life.
-Clean your room.
-Volunteer.
-Read a book.

5. Block the time you spend on Facebook. 
Check out How to How to Block Websites on Firefox or How to Block a Website on Internet Explorer for assistance.

6. Leave Facebook. 
If you've created a schedule but can’t stick to it – or if you've decided that any time spent on Facebook is wasted – you may need to quit cold turkey. This is a last resort and is easier said than done. There are two options here: you can either deactivate your account, which lets you take a breather without losing any information, or permanently delete your Facebook account, which is the real deal.
i. If you've started any groups, transfer admin rights to someone you trust.
ii.Send an email to your Facebook contacts explaining your decision to leave. Include your current contact information so they can get in touch with you without Facebook.
iii. If you plan to permanently delete, clear every last bit of information from your profile. Don't forget to remove your photos!
iv.Turn your profile into a pile of useless data! This is another way to "delete" a Facebook account, and you might have fun doing it. When you wake up the next day, your profile is gone. For good. Amen.
-Delete all your "friends" – unless you want to show the World you're quitting for good.
-Change the profile name. Be sure to choose something really lousy.
-Fill it up with fake content: weird status updates, pics you found online randomly, etc.
-Invite lots of randomly picked people to become your “friends.”
-State clearly that Facebook employees are just a bunch of – beep – beep – beep; fill in the beeps with some choice insults.

7. Find alternatives to using Facebook. 
If you've gotten into the habit of using Facebook messages instead of email, update your email address book so you can get in touch with your friends next week and continue your correspondence outside of Facebook. A lot of people get addicted to Facebook because they check it when there's nothing else to do, like in between classes or during a lunch break; then the curiosity spills over into time that should be spent doing other things, like studying or working. You need to find something to do during those little windows of time in order to prevent relapse. There are several ways to give yourself a "Facebook patch":
i. Stay away from the computer as much as you can. For many of us, getting in front of a monitor is a default activity. Try to find other things to do that'll keep you away from the computer and therefore, Facebook. Keep a notebook. Meditate. Finger-weave. Learn to do impressive tricks with a tech deck. Read a book. Call your friends on the phone or do something fun with them in person. Anything that you can do anywhere and for short periods of time is good.
ii. If you're at a computer during critical relapse times, find another website to log onto and read instead of Facebook. Yes, you may get addicted to that instead, so try to find something that's actually a constructive pursuit, such as checking news sites, learning a new word each day, sharpening your mental skills by solving a sudoku, practicing that foreign language you decided to learn.